Zunanja senčila so boljša od notranjih

Zunanja senčila so boljša od notranjih

Stanovanjske prostore moramo dobro zaščititi pred vremenskimi vplivi – ne le pred dežjem in mrazom, temveč tudi pred pripeko in neposrednim udarom sončnih žarkov. Še posebej očitno pa je to na zunanjih površinah, predvsem na vrtovih in terasah, kjer želimo preživeti nekaj časa v poletnih mesecih. Tam potrebujemo kvalitetna zunanja senčila, ki bodo brezhibno opravila vse svoje naloge.

Za notranje prostore imamo sicer na voljo razna notranja senčila, a prednosti zunanjih senčil običajno pretehtajo tudi v teh primerih. Z dobro izbiro lahko dosežemo zelo posrečene učinke, a seveda moramo imeti vedno v mislih dejanske želje in zahteve. Običajno se izkaže, da je bolje uporabiti zunanja senčila, tudi če imamo na izbiro tudi notranja.

Zakaj se zunanja senčila bolje obnesejo?

Z zunanjimi senčili lahko učinkovito preprečimo vdor močnih sončnih žarkov v prostor. Notranja senčila sonce zaustavijo šele po tem, ko je že prodrlo v notranjost, zato ne pomagajo pri toplotni izolaciji in povzročajo dvig notranje temperature. Prav tako ne moremo vedno tako zanesljivo pokriti celotnega okna ali druge odprtine, ki prepušča sončne žarke.

Zunanja senčila nudijo tudi dodatno zaščito pred vremenskimi vplivi. Ščitijo pred vetrom in dežjem, hkrati nudijo boljšo toplotno izolacijo tudi v primeru velikih temperaturnih nihanj. Načeloma so tudi bolj vzdržljiva in zanesljiva na dolgi rok.

Kakšna zunanja senčila poznamo?

Seveda so prednosti in pomanjkljivosti različnih vrst senčil v veliki meri odvisne od tega, za kakšne izdelke se pravzaprav odločimo. Zunanja senčila so na voljo v mnogih izvedbah. Nekatere služijo zaščiti notranjih prostorov, to so recimo polkna, rolete, zunanje žaluzije in podobno. Še pogosteje pa se zunanja senčila uporabljajo za zasenčitev zunanjih površin, za kar služijo senčniki, tende, pergole, sončna jadra in druge domiselne rešitve. Za vsako situacijo se najde dobra rešitev, če smo pripravljeni pobrskati po pestri ponudbi trgovcev na tem področju.