Zakaj se uporablja spajkalnik?

Zakaj se uporablja spajkalnik?

Spajkanje je osnovni postopek v elektroniki, s katerim povezujemo različne elemente in ga mora poznati vsak elektronik. Elementi se povezujejo na posebni plošči, ki jo imenujemo tiskano vezje. Če želimo, da so spoji med elementi kakovostno povezani, potem mora biti spajkanje kvalitetno izvedeno. Na to močno vpliva tudi spajkalnik, posebno orodje, ki se segreje na visoke temperature in na ta način s staljeno kovino povežemo različne kose kovin.

Kako je spajkalnik sestavljen in kako deluje?

Spajkalniki so sestavljeni iz 4 osnovnih delov. Izjemno pomemben element je konica spajkalnika, ki se segreje na primerno temperaturo. Za to je zadolžen vgrajeni grelec, ki je različnih moči in napetosti. Ročaj in ohišje spajkalnikov so izdelani iz kvalitetnih izolacijskih materialov, kot sta plastika in les, saj le tako zagotavlja zaščito za roke pred visokimi temperaturami. Za napajanje grelca je potreben še priključni kabel, ki ga priklopimo na vir električne napetosti in brez katerega spajkanje ne bi bilo mogoče.

Prava izbira spajkalnika je zelo pomembna za nemoteno spajkanje

Danes so nam na voljo različni električni spajkalniki, ki se med seboj razlikujejo glede na svojo moč oziroma zmogljivost. Najpogosteje naletimo na spajkalnike od 6 do 100 in več W, pri čemer je za začetnike dovolj spajkalnik moči 30 W. Glede na moč spajkalnika, se temperatura spajkalnega čepa lahko segreje od 250°C do 460°C. Najbolj kakovostnim spajkalnikom je mogoče regulirati temperaturo, kar omogoča še bolj natančno delo.

Kakovostni spajkalniki pa se razlikujejo tudi po tem, da imajo 3-žilni priključni kabel, kar poleg faze in nule zagotavlja tudi zaščitni vodnik oziroma ozemljitev. To ščiti uporabnika in elektronsko vezje pred možnimi tokovnimi udari. Če se boste spajkanja lotili bolj profesionalno, potem je priporočljivo spajkanje s spajkalno postajo, ki poleg uravnavanja temperature, omogoča tudi menjavo konic, s katero uravnavamo prenos toplote in obdelovalno površino. Pri postopku je pomembna tudi tehnika spajkanja, za kar je potrebno tudi nekaj vaje.