Vse prednosti, ki jih prinaša lasersko rezanje

Vse prednosti, ki jih prinaša lasersko rezanje

Rezanje materialov je pogost postopek v predelovalni industriji. Materiali, kot tudi predhodno sestavljeni obdelovanci, pogosto zahtevajo natančno rezanje. Medtem ko nekatera proizvodna podjetja uporabljajo rezalne škarje, druga uporabljajo novejše in naprednejše metode, na primer lasersko rezanje. 

Lasersko rezanje je, kot že samo ime pove, razrez, pri katerem materiale in različne obdelovance izpostavimo močnemu laserju, ki poskrbi, da se material vrhunsko in natančno prereže. Ponuja več prednosti za proizvodna podjetja, sploh pri izkušenih izvajalcih, ponudbo recimo najdemo na https://petal-pecnik.si/laserski-razrez.html.  

Z laserskim rezanjem lahko razrežemo različne materiale

Lasersko rezanje podpira skoraj vse vrste materialov. Od aluminija in bakra do nerjavečega jekla in celo titana se zlahka prebije skozi sicer močne in trde materiale. Lasersko rezanje v bistvu uporablja laser za taljenje materiala v koncentriranem območju. Ko se laserski žarek segreje, bo stopil material, ki mu je izpostavljen. Zaradi visoke temperature laserskega žarka lahko prereže skoraj vse vrste materialov, ne glede na trdnost ali trdoto. 

Druga pomembna prednost laserskega rezanja v proizvodnji je, da lasersko rezanje ustvarja gladke robove. Tradicionalne rezalne škarje seveda pogosto ustvarjajo neravne robove. Ko kos materiala izrežete s škarjami, bodo robovi imeli ostro in nazobčano površino. Lasersko rezanje nima takšnih težav. Ker uporablja toploto, bo material stopil, hkrati pa ustvaril gladke robove.

Izjemna natančnost laserskega rezanja

Lasersko rezanje je zelo natančno. Z njegovo uporabo lahko proizvodna podjetja z izjemno natančnostjo režejo materiale, da dosežejo določene dimenzije. Z izjemno natančnostjo je lasersko rezanje priljubljena izbira med proizvodnimi podjetji. Obstajajo različne vrste strojev za lasersko rezanje. Nekateri uporabljajo CO2 laserje, drugi pa tako imenovane neodimiske laserje. Ne glede na to lahko vsi zelo natančno režejo materiale. 

Za konec pa poudarimo še, da je lasersko rezanje mogoče avtomatizirati. Podpira računalniško numerično krmiljenje (CNC). Obstajajo CNC stroji za lasersko rezanje, ki delujejo v povezavi z računalniškim programom. Postopek rezanja lahko programirate v računalniku. Stroj za lasersko rezanje bo nato sledil tem navodilom za rezanje materiala po vaših specifikacijah.