S pravilno vezavo elektro omarice do nemotene oskrbe z električno energijo

S pravilno vezavo elektro omarice do nemotene oskrbe z električno energijo

Elektro inštalacije so pomemben del objekta, saj poskrbijo za oskrbo električnih naprav in aparatov z električno energijo, ki prihaja iz javnega omrežja. Če pa želimo, da je ta oskrba nemotena in zanesljiva, potem je pravilna vezava elektro omarice pri tem nepogrešljiva. Sodobni objekti imajo običajno glavno elektro omarico, ki je locirana zunaj objekta, najpogosteje so to prostostoječe elektro omarice, ki se nahajajo nekje ob objektu.

Vezava elektro omarice v različnih okoljih

Poleg glavne elektro omarice, pa ima vsak objekt tudi notranje omarice, ki jim pravimo tudi razdelilne elektro omarice. Kot že ime pove, so iz njih napeljani posamezni električni kabli do porabnikov v stanovanju. Priporočljivo je, da se v vsaki etaži nahaja po ena elektro omarica, ki poskrbi za oskrbo elektrike v izbrani etaži. Seveda pa oskrba z elektriko ni edina naloga elektro omarice. V njej se nahajajo tudi številne varovalke, ki varujejo posamezni tokokrog.

Kakšno elektro omarico izbrati za njeno pravilno in strokovno vezavo?

Pred vezavo elektro omarice je potrebno pomisliti na ogromno dejavnikov, če želimo, da dobro opravlja svojo funkcijo. V prvi vrsti mora biti izdelana iz ognjevarnih materialov, hkrati pa mora biti tudi dovolj velika. Pravilna vezava elektro omarice vključuje predvsem strokovno vgradnjo varovalk, ki se v njej nahajajo. Zato je pomembno, da je dovolj prostorna tudi za morebitno kasnejšo nadgradnjo sistema.

Na tem mestu ni odveč poudariti, da naj vezavo elektro omarice opravi izključno strokovno usposobljen in izkušen elektroinštalater. Čeprav ste vešči marsikaterega hišnega opravila, pa vezava elektro omarice zagotovo ni med tistimi, ki bi se jih lahko lotevali sami. Gre za postopek, pri katerem je potrebno skrbno načrtovati vsak tokokrog, nazivno moč naprav in tudi moč in število varovalk. Zavedati pa se je potrebno, da so potrebe gospodinjstev vedno večje, posledica česar so tudi vedno bolj kompleksnejše elektroinštalacije in vezava elektro omarice.