Različni filtri današnjih avtomobilov

Različni filtri današnjih avtomobilov

Vsak starejši in novejši avtomobil vsebuje različne tehnologije, ki mu omogočajo gladko vožnjo in učinkovito delovanje motorja. V zadnjih nekaj desetletjih so motorji na notranje izgorevanje postali veliko bolj ekonomični. Obenem pa nadzira vbrizgavanje bencina ali dizla računalniški sistem, ki še dodatno zmanjša porabo goriva. Kljub vseh tej tehnologiji, pa se nekateri avtodeli niso spremenili. To predvsem velja za avtomobilske filtre, saj so že od nekdaj bili ključni sestavni del vsakega vozila. Zato je dobro, če vsak voznik pozna njihov namen.

Avtomobilski filtri čistijo, zrak, gorivo in motorno olje

Moderni avtomobilski filtri so veliko bolj kakovostni, kot so bili nekoč. Tukaj imamo predvsem v mislih njihovo moč čiščenja. Sčasoma se obrabijo in jih je potrebno zamenjati. Srečo so filtri za avtomobil ugodni za nakup in jih je mogoče zamenjati v kratkem času. Je pa zelo pomembno, da to storimo pri manjšem ali večjem servisu vozila, saj drugače tvegamo, da bo zmogljivost čiščenja zraka v kabini slabša, motor ne bo deloval z največjo zmogljivostjo ipd. Same filtre lahko zamenja mehanik. Mogoče pa je tudi, da z malo spretnosti, znanja in s pravilnim orodjem to storimo sami.

samostojna menjava filtra
Včasih smo menjavo filtra in ostala manjša popravila lahko naredili sami

Zračni filtri v avtu za motor

Avtomobili z motorjem na notranje izgorevanje imajo vgrajen zračni filter. Namenjen je čiščenju drobnih delcev iz zraka, ki vstopa v motor. To prepreči, da bi se v motorju nabrale usedline ali škodljivi delci, ki bi dodatno obremenili mehanske komponente.

Bencinski in dizelski avtomobilski motorji potrebujejo svež zrak za pravilno delovanje. Mešanica goriva in kisika se vname v batih, kar povzroči eksplozijo. Omenjena eksplozija pa ustvari pogonsko moč, ki se preko menjalnika prenese na kolesa oziroma avtomobilske pnevmatike. Moderni zračni filtri v avtu lahko zdržijo dokaj veliko časa. Priporočljivo pa je, da jih zamenjamo enkrat letno oziroma po potrebi.

Filter zraka za avto

Veliko številno voznikov se ne zaveda, da ima vsak avtomobil vgrajen filter zraka za avto, ki prečisti zrak v kabini. Preprečuje cvetnemu prahu, prašnim delcem in drugim majhnim ter mikro elementom, da bi vstopili v kabino vozila. Bolj kakovostni filtri za zrak pa lahko tudi odstranijo neprijetne vonjave, kar dodatno izboljša počutje med vožnjo avtomobila.

Priporočljivo je, da filter zraka v avtu za kabino zamenjamo enkrat letno. To pa zato, ker se med uporabo skozi celo leto v njem nabere precej umazanije. S tem se močno zniža učinkovitost čiščenja zraka. Obenem pa se v samem filtru lahko prično nabirati bakterije in drugi nezaželeni elementi.

Oljni filter za avtomobil

Poleg filtra zraka za avto vsak avtomobil potrebuje tudi način oziroma sistem čiščenja olja. Motorno olje je izredno pomembno iz številnih razlogov, saj skrbi za mazivnost mehanskih komponent. Ker preprečuje obrabo motorja, je zelo pomembno, da je olje čisto. Izbira kakovostnega motornega olja je vedno priporočljiva. Med menjavo olja je ključno, da se zamenja tudi avtomobilski filter za olje. S tem se omogoči najbolj optimalno delovanje motorja.

Novejša vozila lahko prevozijo tudi do 10.000 kilometrov in več brez menjave olja. Starejši avti pa potrebujejo menjavo na približno 5.000 kilometrov prevožene razdalje. Za bolj podrobne informacije se je priporočljivo posvetovati s priporočnikom vozila, ki ga je priložil proizvajalec.

Filter goriva za avto

Pogosto spregledan je avtomobilski filter za gorivo. Načeloma ga ni potrebno menjati tako pogosto, kot ostale filtre, vendar ga ne gre zanemariti. Skrbi za neprestano čiščenje goriva, kar poveča moč motorja in izboljša delovanje celotnega avtomobila. Kakovostno in čisto gorivo igra pomembno vlogo pri pospeševanju, bolj ekonomični porabi goriva in drugih elementih.

filter goriva za avto
Dobro vzdrževan avtomobil vam bo dolgo služil

Filtri za goriva si niso enaki, kar se tiče bencinskih in dizelskih motorjev. Glavna razlika je v tem, da pri bencinskih motorjih preprosto prečisti goriva. Pri dizelskih motorjih pa poleg čiščenja preprečuje nabiranje vode v motorju ter s tem korozijo.

Kakovostni avtodeli

Nakup novih avtodelov vsakega voznika sooči s preizkušnjo. To pa je ta, da se mora odločiti za originalne dele ali kakovostne nadomestke. Vedno je priporočljivo, da okvarjen avtodel zamenjamo čimprej. Neglede na to ali moramo zamenjati filter zraka za avto ali drug del, je dobro, da to opravimo čimprej. S tem zagotovimo najboljše delovanje vozila na kratki in dolgi rok ter se tako tudi izognemo dragim popravilom.

Kupimo lahko originalne ali nadomestne avtodele. Načeloma je tako, da poprodajni avtodeli, ki jih lahko zasledimo pri trgovcih z avtomobilsko opremo so enako ali celo boljše kakovosti, kot originalni. Pogosto pa so tudi nižje cene in imajo enake ali celo boljše garancijske pogoje, kot originalni deli.