Pripravimo notranjost našega avtomobila na zimo

Pripravimo notranjost našega avtomobila na zimo

Prihod zime je čas, ko moramo svojega jeklenega konjička pripraviti na mrzlo vreme. Pri menjavi letnih gum na zimske je morda potrebno opraviti še razna vzdrževalna dela. Ta so lahko menjava zračnega filtra, motornega olja, hladilne tekočine ipd. Zagotavljanje tehnične brezhibnosti našega avto je vedno izredno pomembno. Ob prihodu bolj mrzlih mesecev v letu pa se tudi poveča količina vlage, ki jo bomo prinesli v kabino z obutvijo. Pred tem lahko naš avto zaščitijo gumijasti tepihi za avto, saj zaustavijo blato, vodo ter razno umazanijo pred tem, da prišli v stik s preprogo.

Gumijasti tepihi za avto so vzdržljivi

Najbolj opazna lastnost gumijastih, tekstilnih in drugih preprog za avto je njihova vzdržljivost. Po svoji vzdržljivosti pa guma izstopa, saj je neobčutljiva na vlago, sol, madeže. Brez težav lahko gumijasti tepihi za avto vzdržijo leta uporabe. Prednost pa je tudi ta, da se ne bodo strgali, raztegnili ali drugače poškodovali, tudi če jih bomo uporabljali vsak dan. Ko jih bomo morali očistiti, lahko to storimo brez težav. Vse, kar potrebujemo je voda in milo. Pogosto pa je popolnoma dovolj, če jih izpostavimo močnemu vodnemu curku, da z njih odstranimo blato, kamenčke in drugo umazanijo.

Preproge za avto iz gume se hitro očisti

Vsakemu izmed nas se lahko zgodi, da po nesreči polijemo pijačo v avtu. Tudi, če preprogo za avto polijemo s kavo ali gazirano pijačo, jo lahko brez težav operemo z vrtno cevjo, visokotlačnim čistilcem. Na sami gumi tudi veliko težje rastejo bakterije, kar ohranja čistost v našem avtomobilu.

tekstilni tepihi za avto
Tekstilni tepihi za avto se prodajajo v različnih barvah, so mehki in nežni, a jih je težje očistiti.

Tudi preproge za avto narejene iz tekstila je mogoče hitro očistiti. Je pa res, da ne nudijo tako izvrstne zaščite pred vodo in večjimi kosi umazanije. Tekstil lahko tudi operemo z vodo, vendar bomo morda potrebovali čistila, da odstranimo zažrte madeže v avtomobilske preproge in druge dele.

Preprečimo poškodbe preproge v avtu in rjo

Glavni namen vseh tepihov za avto je preprečevanje nabiranje umazanije na tleh kabine. Tako se tudi zagotovi, da se umazanija ne bo raznašala do sedežev, pod sedeži, na prestavno ročico in po drugih delih našega vozila. Pod preprogo za avto, ki je že tovarniško nameščena, se skriva gola pločevina. Ta lahko hitro prične rjaveti, če je v neprestanem stiku z vodo ali vlago. Pri tem so gumijasti tepihi za avto idealni, saj ujamejo vso umazanijo s podplatov naših čevljev in tako zavarujejo pločevino na tleh. S preprogami tako zavarujemo zdravje našega vozila kot tudi ohranimo njegovo vrednost. Če se bomo kdaj odločili naš avto prodati, bomo to storili lahko brez skrbi, da bi se rja nahajala pod preprogo pri vozniku, sovozniku ali zadnjih sedežih.

Prtljažno korito avtomobila za zaščito prtljažnika

Prtljažnik v našem avtu je eden izmed najbolj koristnih predelov. V njega lahko pospravimo številne predmete, kot so živila, orodja, oblačila in še mnogo več. Je pa res, da ga med uporabo vedno izpostavljamo možnim poškodbam. Lahko se nam polije pijača, ostro orodje raztrga preprogo in poškoduje plastiko ipd. Najbolje je, če uporabimo prtljažno korito avtomobila, da zaščitimo preprogo in druge elemente prtljažnika. Je tudi idealno za prevoz živali kot so psi. Močni materiali izdelave preprečijo škodo krempljev in različnih ostrih predmetov, ki jih prevažamo.

prtljazno korito za avto
Korito prtljažnika avtomobila preprečuje, da bi se dno vašega vozila umazalo, ko v njem prevažate različne reči, ki se lahko stresejo in polijejo.

Avtomobilska korita za prtljažnik zaščitijo občutljivo prtljago

Prevažanje občutljive prtljage, kot so kozarci, krožniki, vaze, računalniki ipd. je lahko zelo hitro nevarno. S tem je mišljeno to, da med vožnjo poškodujemo njihovo vsebino. Dovolj je že, če hitro zaviramo ali ostro zavijamo med vožnjo. Dejstvo je, da je notranjost našega prtljažnika trda. Bolj občutljivi predmeti se tako pri premikanju hitro poškodujejo. Če pa prevažamo živila, barve ali druge tekočine, je mogoče, da se bo kaj polilo ali razlilo. Proti takim nevarnostim se lahko ubranimo s prtljažnim koritom avtomobila, ki tudi doda del oblazinjenja naši prtljagi. Tako je manjša možnost, da poškodujemo prtljago, tudi če vozimo po neravni površini, moramo na silo zavirati ipd.

Različni materiali izdelave korit za prtljažnik

Med izbiro primernega avtomobilska korita za prtljažnik imamo dokaj veliko izbiro materialov izdelave. Načeloma vsi opravijo odlično nalogo varovanja prtljage in prtljažnika. So pa ključne razlike med njimi, ki nam morda nudijo višjo funkcionalnost. Najbolj razširjena avtomobilska korita za prtljažnik so narejena iz gume. Uporabljajo jih vozniki avtomobilov, terenskih vozil, kombijev ipd. Guma je izredno odporen in trpežen material, ki zdrži leta in leta uporabe.

Poznamo pa tudi vinilna prtljažna korita, ki imajo enak namen, vendar dodatno izboljšajo občutek prestiža v našem vozilu. Zelo popularna so tudi plastična korita za prtljažnik. Narejena so iz močne termoplastike, ki je v nekaterih primerih tudi malo pregibna.

Neglede na to, katero avtomobilsko korito za prtljažnik bomo izbrali, smo lahko sigurni, da je to ena izmed najboljših investicij za naše vozilo.