Osnovna varnost v domači hiši

Osnovna varnost v domači hiši

Domača hiša mora biti varno in udobno zatočišče, ne pa vir nevarnosti in tveganj. Nujno je torej poskrbeti za to, da bo premikanje po stanovanjskih prostorih povsem neovirano, a tudi varno in učinkovito. Ne moremo se izogniti nekaterim stanovanjskim elementom, ki predstavljajo potencial nevarnosti, moramo pa te učinkovito zavarovati. Na srečo to ni težko – pogosto zadostuje že preprosta ograja.

Pomislimo recimo na balkon, ki je lahko precej visok in predstavlja veliko nevarnost, če pride do padca. Balkonska ograja je zelo učinkovita obramba proti tej možnosti, saj že čisto osnovna ograja prepreči nezgode in nesreče. Seveda je lahko balkonska ograja tudi bistveno bolj dovršena in premišljeno oblikovana, a v prvi vrsti je pomembno, da preprečuje tovrstne nezgode. V mnogih primerih je torej dovolj že običajna kovinska ograja, morda tudi lesena, če ne potrebujemo posebne nosilnosti. Balkonska ograja je primer osnovne varnostne opreme, ki jo lahko uporabimo v hiši.

Tako v notranjih stanovanjskih prostorih kot zunaj pridejo v poštev še stopniščne ograje, ki so prav tako izjemno pomembne, verjetno še bolj kot balkonska ograja. Stopnišča so namreč pogosteje v uporabi, poleg tega se pri premikanju po stopnicah hitro pripeti kakšna nezgoda. Stopniščne ograje v tem primeru ponujajo dobrodošlo oporo in zagotavljajo varnost in brezskrbnost pri uporabi stopnic. Še posebej pomembne so stopniščne ograje pri zunanjih stopniščih, čeprav jih tudi v notranjih prostorih seveda ne smemo zanemarjati.

Z ustreznimi ograjami že zagotovimo osnovno varnost v domači hiši. Odpravimo namreč največja tveganja. Nekaj pozornosti namenimo še oknom in vratom, ki prav tako lahko pomenijo šibko točko v primeru kakšnih nezgod. Sicer pa se v notranjih prostorih posvetimo še nizkim podbojem, majhnim stopnicam, ostrim robovom in podobnim potencialnim nevarnostim. Tako bomo hitro preuredili svoj dom v zelo varno in udobno okolje, v katerem bo tudi kakovost bivanja višja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *