Nujna otroška posteljnina

Nujna otroška posteljnina

Otroška soba mora biti zelo dobro prilagojena svojemu namenu. Otroci imajo včasih težave s spanjem in se zvečer neradi podajo v posteljo, poleg tega so morda precej občutljivi in jim postelja ne bo ponudila pričakovanega udobja. Pri vsem tem ima določeno vlogo tudi otroška posteljnina, ki je navsezadnje ključna oprema za udoben in miren spanec. Ima pa tudi druge pomembne naloge, ki jih ne smemo zanemariti. Poleg posteljnine seveda poskrbimo še za drugo opremo na otroški postelji. S premišljeno izbiro lahko zagotovimo kar najboljši učinek in predvsem kakovosten spanec otroka.

Otroška posteljnina odloča tudi o kakovosti spanca otroka

Poleg tega ima otroška posteljnina še eno pomembno nalogo – prispeva k oblikovanju prijetne vizualne podobe v otroški sobi. To je pomembna naloga, saj v spalnici sicer nimamo veliko priložnosti za dekoracijo z opaznimi in izrazitimi elementi. Prostor je bolje ohraniti kar se da čist in odprt, da nepotrebni elementi ne motijo spanja. Otroci pa vseeno potrebujejo kakšno atraktivno dekoracijo, za kar je posteljnina lahko kot nalašč Ravno zato so na voljo kompleti posteljnine, ki prikazujejo priljubljene risane junake in druge atraktivne motive, s katerimi lahko popestrimo otroško sobo.

Pri izbiri posteljnine za otroško posteljo upoštevamo celo vrsto pomembnih lastnosti, ki imajo vpliv na končno izkušnjo otroka pri spanju. Najprej imamo veliko dela že z izbiro ustreznih velikosti. Pri standardnih dimenzijah postelj morda ne bo težav in pride v poštev kar posteljnina 140×200 za običajne enojne postelje, a včasih imamo tudi manjšo otroško posteljo, ki je izdelana v nestandardnih dimenzijah in bo treba poiskati prilagojen komplet posteljnine. Poleg tega pa mora biti seveda otroška posteljnina tudi na druge načine dobro prilagojena na svojo nalogo, mislimo predvsem na prijetne in udobne materiale, ki so prijazni do občutljive otroške kože.

Otroška posteljnina v pravih dimenzijah

Izbira posteljnine je v veliki meri odvisna od dimenzij ležišča. V nekaterih primerih otroci spijo na običajni enojni postelji, tako da izbira posteljnine ne bo zahtevna, lahko pa da je otroška postelja manjša in bo treba najti posteljnino, ki odgovarja tem dimenzijam.

Za standardno enojno posteljo je ustrezna izbira posteljnina 140×200. To seveda ni velikost ležišča, saj širina tega verjetno znaša 90 ali 100 cm. Posteljnina odgovarja drugi opremi, to so prešite odeje 140×200, ki narekujejo označevanje kompleta posteljnine s takšnimi dimenzijami. Otroška posteljnina gotovo vključuje vsaj prevleko za odejo in prevleko za vzglavnik. Za enojne postelje se uporabljajo prešite odeje 140×200, zato uporabljamo tudi posteljnino s temi dimenzijami. Prevleka za ležišče je prilagojena dimenzijam ležišča in odgovarja nekaterim kombinacijam v primerjavi z dimenzijami odeje. Tako dobimo v kompletu posteljnine za enojne postelje prevleko za jogi, ki ustreza ležiščem z dimenzijami 90×200 ali 100×200.

Že pri otroških posteljah s standardnimi dimenzijami je torej lahko izbira posteljnine nekoliko zakomplicirana. Še več dela pa bo pri posteljah, ki niso oblikovane po standardnih dimenzijah, kar pri otroških posteljah ni redkost.

Otroška posteljnina v nestandardnih dimenzijah

Otroci bodo prej ali slej potrebovali veliko posteljo, kot jo uporabljamo tudi odrasli. A v mladih letih bo bolj primerna manjša postelja, ki je za malčke bolj udobna, pa tudi za starše ponuja nekatere prednosti. Bo pa morda nekoliko bolj zahtevna izbira posteljnine.

Tudi manjše otroške postelje imajo nekatere standarde. V teh dimenzijah je načeloma razpoložljiva tudi otroška posteljnina, ki pravzaprav v tej kategoriji ponuja še posebej atraktivne opcije. Ti kompleti se namreč pripravljajo izključno za otroške postelje, zato lahko v vsakem primeru pričakujemo atraktivno ponudbo lepo oblikovanih izdelkov, ki so tudi sicer prilagojeni za otroke.

V primeru nestandardnih dimenzij bo treba morda sprejeti kak kompromis. Včasih lahko preprosto uporabimo komplet posteljnine, ki je nekoliko prevelik ali celo premajhen, saj je vedno nekaj tolerance. Če so razlike večje, pa pride v poštev le po meri izdelana otroška posteljnina. Na srečo je moč najti tudi dobre ponudbe na tem področju.

Otroška posteljnina in druga oprema za otroško posteljo

Medtem ko ima otroška posteljnina vsekakor pomembno nalogo pri zagotavljanju kakovostnega spanca, ni edini dejavnik, ki odloča o tem. Vsekakor gre dovolj pozornosti nameniti tudi samemu ležišču, ki je verjetno najbolj kritičen element otroške postelje, ne pozabimo pa še na vzglavnik za otroke, ki ga ne smemo zanemariti.

Otroška posteljnina oblikuje lep izgled otroške sobe

Za otroške postelje izbiramo različna ležišča, spet se osredotočimo predvsem na dimenzije, ki morajo ustrezati postelji. Največ izbire bo med ležišči za standardne enojne postelje, a tudi manjša ležišča lahko načeloma najdemo v dokaj pestri ponudbi, sploh če iščemo posebej prilagojene otroške modele. Seveda upoštevamo še druge lastnosti, predvsem trdoto in vzdržljivost ležišča. Čeprav bomo otroško posteljo prej ali slej zamenjali, se splača izbrati kakovostno opremo, ki bo uporabniku res odgovarjala.

Prav tako pomembno nalogo ima na otroški postelji vzglavnik za otroke. Ne moremo se odločiti preprosto za kakšno mehko blazino, predvsem pa se izogibamo dekorativnim blazinam, tudi če jih imajo otroci radi. Vzglavnik ima pomembno nalogo, saj podpira glavo in razbremenjuje telo. Za dekoracijo naj raje poskrbi otroška posteljnina, ki gotovo vključuje tudi prevleko za vzglavnik.