Kako urediti lokalno prezračevanje z rekuperacijo?

Kako urediti lokalno prezračevanje z rekuperacijo?

Prezračevanje doma je ključna naloga, ki jo opravlja zanesljiva oprema. Predvsem v sodobnih stanovanjih izbiramo tudi napredne sisteme, ki vzdržujejo prijetno klimo v prostoru, s tem skrbijo za dobro počutje in zdravje stanovalcev, pa tudi za dobrobit samega objekta.

V nasprotnem primeru lahko z zatohlim zrakom in visoko vlažnostjo tvegamo različne težave. A še eno tveganje obstaja, namreč to, da z zračenjem stanovanjskih prostorov uhaja toplota, ki je seveda ne želimo spuščati v okolje.

Nastajajo toplotne izgube, ogrevalni sistem bo bolj obremenjen in višji bodo tudi stroški. Na srečo lahko najdemo pravi kompromis, ki ga nudi lokalno prezračevanje z rekuperacijo. To je lahko precej enostaven sistem, lahko pa seveda načrtujemo tudi bolj kompleksne sisteme, s katerimi naslovimo posebne potrebe v večjih prostorih in učinkovito preprečimo nastanek plesni.

Nekako se mora zračiti praktično vsak objekt. V starejših zgradbah so se prostori pogosto zračili preprosto skozi špranje ob stanovanjski opremi in skozi slaba tesnila, tako da je bilo že pasivno zračenje pogosto dovolj, da smo ohranjali ustrezne razmere v prostoru.

V sodobnih stanovanjih pa je treba urediti poseben prezračevalni sistem, ki bo prevzel aktivno vlogo pri uravnavanju razmer v hiši. Včasih je to dokaj enostavna naloga in jo prevzame kar lokalno prezračevanje z rekuperacijo.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo za posamezne prostore

Najbolje se tak sistem zračenja izkaže v posameznih prostorih, ki so tudi bolj obremenjeni. Najbolj značilen primer je kopalnica, kjer imamo višjo vlažnost in po navadi kar slabo zračenje. Poleg tega je to prostor, ki ga želimo zanesljivo in poceni ogrevati, da nam je prijetno, ko stopimo izpod tuša.

Tako moramo najti kompromis, ki učinkovito odvaja vlago iz prostora in dovaja v notranjost svež zrak, hkrati pa ne povzroča toplotnih izgub. Ravno to je glavna funkcija, ki jo ima lokalno prezračevanje z rekuperacijo

Takšne sisteme lahko v posameznih prostorih izkoristimo preprosto s tem, da uredimo ustrezen zračnik in vgradimo ventilator z rekuperatorjem zraka. To je dokaj enostavna in ugodna naprava, ki omogoča vgradnjo tudi v samogradnji. Lahko so seveda prezračevalni sistemi z rekuperacijo tudi bistveno bolj kompleksni in se dejansko uredi cel sistem, a za posamezne prostore je pogosto dovolj že en zračnik.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo se opravlja z rekuperatorjem, ki je podoben enostavni klimatski napravi

S tem dosežemo dokaj dober učinek, sploh če imamo manjšo kopalnico, ki ni pretirano obremenjena. Zračnik skrbi za vzdrževanje ustreznih razmer v prostoru, glavni fokus je seveda na vlažnosti zraka. Rekuperator pa je zadolžen za to, da preprečuje toplotne izgube in vrača energijo v prostor. Tak sistem lahko brezhibno deluje, je zelo učinkovit, zato bo lokalno prezračevanje z rekuperacijo prava rešitev za zračenje posameznih prostorov.

Takšne rešitve se ne uporabljajo le v kopalnicah, tudi v drugih kuhinjah moramo nekaj pozornosti nameniti uravnavanju ozračja. Predvsem v kuhinjah, lahko pa tudi drugod. Če imamo le en prostor, je naloga enostavna, v celem stanovanju pa se bo verjetno bolje obnesel centralni sistem.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo v večjem stanovanju

V večjih stanovanjih potrebujemo naprednejši prezračevalni sistem, pogosto se odločimo za centralno zračenje, s katerim pravzaprav dosežemo zelo elegantno rešitev za zračenje vseh stanovanjskih prostorov.

Posebej dobrodošli so takšni sistemi v večjih objektih, recimo stanovanjskih blokih, saj naenkrat rešimo potrebe vseh stanovalcev. Če opremljamo celotno stanovanje ali celo več stanovanj, je lokalno prezračevanje z rekuperacijo lahko precej drago. Že za manjšo hišo bo tak sistem stal okoli 5000 evrov, za večje objekte je cena še višja. Pogosto lahko centralni sistem vgradimo ceneje, sploh če imamo že pripravljene prezračevalne jaške.

Priljubljena rešitev je higrosenzibilno prezračevanje, ki uravnava vlek zraka skozi prostore s pomočjo rozet, ki se jih vgradi v okna. Te se odpirajo in zapirajo glede na vlažnost v prostoru, s pomočjo podtlaka v prezračevalnem jašku pa zrak kroži skozi celotno stanovanje in hitro osveži prav vse prostore. To je zelo elegantna opcija v večjih objektih, kjer lokalno prezračevanje z rekuperacijo ne pride v poštev. 

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo lahko nadomestimo z večjimi sistemi

Koliko stane lokalno prezračevanje z rekuperacijo?

Gotovo nas zanima tudi cena, ki jo imajo prezračevalni sistemi z rekuperacijo. Je pa razpon na tem področju izjemno širok in ni nujno, da bomo vedno dobili pravo ponudbo.

Sistemi so namreč zelo prilagodljivi in običajno se jih oblikuje tako, da odgovarjajo specifičnim potrebam vsakega uporabnika. Lahko pa tudi sami izdelamo zelo učinkovit sistem, s katerim bomo zadovoljni.

Če vgrajujemo lokalno prezračevanje z rekuperacijo za en prostor, lahko uporabimo preprost rekuperator zraka in aktiven ventilator. To dobimo v kompletu, ki je zelo poceni, morda bo treba odšteti le kakšnih 500 evrov.

Takšni sistemi so seveda ustrezni le za zračenje posameznih prostorov, poleg tega zahtevajo še pravilno montažo in povezavo v hišne sisteme. A dobro lahko opravljajo svojo funkcijo in povsem upravičijo investicijo.

Slednje sicer velja tudi za večje in kompleksnejše sisteme. Če želimo res dobro uravnavati razmere v svojem domu, se raje posvetimo oblikovanju naprednega sistema, ki bo zanesljiv in zmogljiv.

Tudi lokalno prezračevanje z rekuperacijo še vedno pride v poštev, upoštevamo pa še druge možnosti. Vena bo verjetno dosegla vsaj nekaj tisočakov.