Kadilci, Kmalu Boste Potrebovali Zobni Implantat!

Kadilci, Kmalu Boste Potrebovali Zobni Implantat!

Kaj je implantat, kako ga vstavimo in za koga je primeren, izveste v nadaljevanju. 

Kaj Je Zobni Implantat?

Gre za zobni vsadek, ki nadomešča lasten zob. Majhni vijaki, ki so po obliki podobni zobni korenini, so izdelani iz titana, materiala, ki je najbolj sprejemljiv. 

Lahko se ga vsadi namesto enega, ali pa namesto več manjkajočih zob. Velikost, oblika in dolžina zobnega vsadka je odvisna od pacienta in od razloga, zakaj je manjkajoči zob izgubil.

Prednosti vsadkov so v tem, da ni potrebe po brušenju sosednjih zob, pri večjem številu pa implantati nadomeščajo snemno protezo, hkrati pa tudi preprečujejo nadaljnjo izgubo kosti.

Komu Se Zobni Implantat Odsvetuje?

Zobni vsadki so primerni za vse zdrave ljudi, ne glede na starost in spol. Le pri mlajših otrocih se svetuje, da se počaka, da se konča rast čeljusti in obraza.

Zobni implantati se odsvetujejo ljudem, katerih zdravstveno stanje ne omogoča normalnega okrevanja. Zato se zobni vsadek ne priporoča ljudem, ki imajo:

 • sladkorno bolezen,
 • karcinom,
 • respiratorno obolenje,
 • srčno – žilno obolenje,
 • AIDS,
 • osteoporozo,
 • prirojeno imunsko primankljivost.

Kdaj Se Odločiti Za Zobni Implantat?

Če ste izgubili zob, ali pa mislite, da ga boste, potem je čas, da začnete razmišljati o zobnih vsadkih. Prav tako pa vam bo zobozdravnik svetoval zobne vsadke, če:

  • imate obsežen zobni karies,
  • imate obsežno parodontalno bolezen,
  • ste strasten kadilec,
  • ne izvajate ustrezne ustne higiene,
  • ste kronični bolnik,
  • imate proteze ali mostičke, ki vam ne odgovarjajo,
  • imate poškodovan ali odlomljen zob.

Včasih so se ljudje izgube zob sramovali, ker so verjeli, da je to povezano s slabo ustno higieno. Danes pa vemo, da ni tako in da je lahko vzrokov za izgubo zob več:

  • slaba prehrana,
  • nosečnost,
  • kajenje,
  • parodontoza,
  • slaba ustna higiena,
  • poškodba obraza,
  • poškodba ustne votline,
  • pretirano uživanje alkohola,
  • starost,
  • različna zdravila,
  • osteoporoza, diabetes, visok krvni tlak.

Zobni implantat je mogoče vstaviti takoj ob izgubi stalnega zoba, nanj pa se namesti nadomestna krona.

Kako Poteka Poseg Za Vstavitev Zobnega Vsadka?

Postopek vstavitve implantata je dokaj enostaven, zato ga lahko opravi tudi osebni zobozdravnik. Če gre za bolj zahteven primer, pa poseg opravi oralni kirurg, oziroma parodontolog. 

Najprej vas bo izvajalec temeljito pregledal, se z vami pogovoril, nato pa se bosta skupaj odločila, zakaj in v kakšnem obsegu je potreben poseg. 

Predebatirala bosta o možnih zapletih ter pozitivnih in negativnih plati zobnih vsadkov. Nato bo odredil zobni rentgen. Če bo izvid v redu, se bo po temeljitem pregledu ustne votline odločil, ali so pogoji ustrezni za izvedbo posega.

Najprej kirurg odrgne dlesen, da dobro vidi zobno kost. Nato pripravi ležišče za vsadek, ki ga bo dodatno zaščitil z vijakom. Dlesen se zapre s šivi, ki se lahko odstranijo po enem tednu. 

Če zaraščanje kosti poteka hitro, je lahko naslednja stopnja, ki je nadgradnja zobnega vsadka že v 4 mesecih. Toliko časa namreč vsadek potrebuje, da se zaraste s kostjo.

Na koncu se izdela še keramična krona, ki je pritrjena na opornik, ta pa povezuje krono z vsadkom.

“Praviloma se zobni implantat vsadi v lokalni anesteziji, skupaj pa poseg traja pol ure. Lahko se pojavita manjša oteklina ali pa rahla bolečina, ki pa mineta v nekaj dneh. “

Po posegu se svetujejo hladni obkladki, če je bolečina huda pa tudi analgetik.

Uspešnost posega pa je odvisna od večih dejavnikov. Če kirurg opravi poseg strokovno, vi pa po posegu lepo skrbite za ustno higieno in upoštevate vsa navodila, potem je uspeh zagotovljen.

Kakšna je ustna higiena zobnih vsadkov?

Tako kot lastni zobje, tudi zobni vsadki zahtevajo redno in temeljito čiščenje. Da bo ustna higiena temeljita, poleg ščetkanja dvakrat na dan, uporabljajte tudi zobno nitko. 

Zobozdravnik vam bo po posegu odredil redne kontrole, vsaj 1x letno pa se priporoča čiščenje zobnih oblog.

Ali drži, da so zobni vsadki za vedno?

Ker so zobni vsadki iz titana, torej iz močnega in trpežnega materiala, so kos griznim silam. Redna ustna higiena in kontrole pri zobozdravniku pa jim življenjsko dobo še podaljšajo.

Sicer pa na življenjsko dobo vplivajo: 

 • kakovost vsadka,
 • če kost, v katero se vstavi zobni implantat, ni dovolj čvrsta, je treba dodati umetno kost,
 • sladkorna bolezen in bolezen kosti lahko vplivata na življenjsko dobo vsadka,
 • parodontoza,
 • kajenje, alkohol, zdravila,
 • obremenitev implantata.
 •  

Kako Kajenje Vpliva Na Zobne Vsadke?

Kajenje je že od nekdaj javnozdravstveni problem, kakšno škodo prinaša zdravju, pa tudi ni treba posebej poudarjati. Veliko študij dokazuje, da kajenje neposredno škoduje zdravju zob, saj povzroča spremembo v bakterijski flori, s tem pa se poškoduje obzobno tkivo. 

Prav tako pa kajenje povzroča tudi gingivitis, zobni kamen in zobne obloge. 

“Kajenje dokazano slabša imunski sistem, zato je velika verjetnost, da bo potek zdravljenja z zobnimi vsadki daljši. Poleg tega pa je verjetnost, da bo končni rezultat 100 % uspešen, manjša.”

Zobni vsadek in parodontoza

Parodontoza je večkrat vzrok za izgubo zob, posledično pa se vgradi zobni implantat. Ker pa gre pri parodontozi za bakterijsko vnetje, lahko patogene bakterije povzročajo vnetje tudi ob vsadkih.

Od tega, kako in ali je zdravljena parodontalna bolezen zob pred posegom, je odvisno, koliko bo dolga življenjska doba zobnega implantata.

Ker je parodontoza kronična bolezen, je pomembno, da se stanje redno spremlja in po potrebi zdravi. Le tako lahko zagotovimo uspešno preživetje zobnih vsadkov. 

Ali Lahko Pride Do Zavrnitve Zobnega Implantata?

Zobni vsadki so v veliki večini narejeni iz čistega titana, le redko so iz cirkonija.

Biokompatibilni materiali so tisti, ki jih telo sprejme. Eden izmed takih materialov je titan, ki je načeloma nealergen in ga telo dobro sprejme.

Do zavrnitve vsadka zaradi materiala ne more priti, lahko pa pride zaradi tega, ker se zobni implantat ni lepo zarasel s kostjo.

V tem primeru lahko pride do vnetja, zato je treba vsadek odstraniti in postopek vgradnje ponoviti.

Ker pa se za poseg vgraditve zobnega implantata uporabljajo tudi drugi materiali, kot so na primer šivi, lahko pride do reakcije, če je pacient alergičen na katerega izmed drugih materialov. 

Zato je pomembno, da na prvem pregledu poveste vse zdravstvene težave in morebitne alergije. Čeprav je malo verjetno, da bo alergijo povzročil zobni implantat. 

Kaj Je Metoda All – on – 4?

Gre za kirurško tehniko vijačnega fiksnega mosta, ki je sidran na 4 vsadkih. Pri tej metodi se vstavi vse 4 zobne implantate tako, da niso potrebni dodatni kirurški posegi. 

Za to metodo vsadkov mora biti čeljust dovolj čvrsta, zato je primerna za zgornjo čeljust.

Medtem pa je za spodnjo čeljust primerna metoda All – on – 6, ker je kost v čeljusti manj čvrsta.

Po navadi se za to metodo odločajo pacienti, pri katerih je prišlo do atrofije čeljustnih kosti. Ta metoda pa je lahko tudi nadomestek za zobno protezo.

Prednosti te metode so predvsem: 

  • ni potrebe po dodatnih kirurških posegih,
  • fiksni zobje,
  • takojšna protetična oskrba,
  • dolgoročno dobri rezultati,
  • dosegljiva cena.

Mini Zobni Implantati

Pacientom, ki imajo atrofijo čeljustne grebeni, se ponavadi vstavi mini zobne vsadke. Prav tako, pa se lahko vstavijo vsem, ki imajo majhen medzobni prostor in klasični vsadki ne pridejo v poštev. 

“Mini zobni vsadki so priljubljeni tudi zato, ker ni potrebe po dodatnih kirurških posegih, hkrati pa so cenovno najugodnejši.”

Želim Zobni Implantat – Kakšna Je Cena?

Cena je odvisna od ponudnika, oziroma ordinacije, ki vam bo vgradila vsadek. Predvsem pa se cene vsadkov razlikujejo na podlagi kvalitete. Ker so kakovostni implantati potrjeni z raziskavami, vpliva to tudi na ceno. 

Najbolj poceni so ponaredki iz Azije, ki pa nimajo nobene garancije, največkrat pa jih lahko kupite kar preko kitajske spletne trgovine.

Pogosta Vprašanja

Kako je treba pravilno vzdrževati zobni implantat?

Tako kot za stalne zobe, je treba tudi za zobne vsadke primerno skrbeti. Pomembni sta predvsem redna ustna higiena in obiski pri zobozdravniku. Vsaj 1 x na leto pa se svetuje, da se pri zobozdravniku profesionalno odstranijo zobne obloge. Življenjsko dobo pa jim boste podaljšali, če se boste izogibali kajenju, pitju kave in alkohola.

Ali lahko telo zavrne zobni implantat?

Zobni vsadki so načeloma iz titana, ki je biokompatibilen material. To pomeni, da ne povzroča alergij in ga telo ne zazna kot tujek. Do zavrnitve pa lahko pride zaradi alergije na materiale, ki so souporabljeni pri posegu, kot je na primer material za šive. Redko pa pride do zavrnitve vsadka tudi zaradi tega, ker se vsadek ne zaraste s kostjo.

Kakšna je življenjska doba zobnega implantata?

Nekatere ordinacije obljubljajo doživljenjsko dobo za zobne vsadke, vendar to ni mogoče zaradi različnih dejavnikov. Na to vplivajo predvsem kakovost materiala, ustna higiena, pregledi pri zobozdravniku, kajenje in določene bolezni, kot je na primer diabetes, ali pa osteoporoza. Prav tako pa lahko življenjsko dobo vsadkom podaljšate s tem, da poleg ščetkanja zob, uporabljate tudi zobno nitko in zobno prho.

Komu se zobni implantat odsvetuje?

Načeloma ni starostne omejitve za zobne vsadke. Le pri mlajših otrocih se odsvetujejo, dokler čeljustne kosti ne nehajo rasti. Zobni vsadki pa se odsvetujejo ljudem, ki imajo določeno bolezen, ki vpliva na imunski sistem. Pred posegom se posvetujete z zdravnikom, če imate: diabetes, AIDS, rak, pljučno bolezen, srčno – žilne bolezni, osteoporozo, itd.