Predstavljamo vam intervju s člani ekipe uF, ki spregovorijo o petnajstem EuroCupu, UT sceni, prihodnosti in podobnih drobnarijah.

 

Slovenska UT scena je večna neznanka širši gaming javnosti. Nihče je ne izpostavlja, omenja ali debatira o njej, kot da je ne bi bilo. Ker se to vleče že od časov ekipe b[BcW]b (prvi slovenski UT klan), sem skenil, da vas seznanim z dogajanjem na UT sceni. Včeraj, 21.5.2007, je bil za slovensko UT sceno usodni dan. Edini borci, ki so še igrali UT, so z včerajšnjim porazom v EuroCupu zapečatili s tekmovalnim igranjem UT-ja. Ekipa uF, kateri člani so še poslednjič nastopali v najprestižnejšem pokalu v evropskem spletnem prostoru (EuroCup), so uradno najavili, da so končali z “resnim” igranjem te stare, a še vedno aktualne FPS igre Unreal Tournament.

UT je do sedaj edina PC igra, v kateri je slovenski klan veljal za najboljšega v Evropi. To je bilo daljnega leta 2004, ko je ekipa lethality zmagala UT TDM OpenCup premier league (takrat ni bilo EuroCup-a). Ampak kot izgleda to ni dovolj, da bi tudi ostali igralci podprli slovenski UT. Večini je najverjetneje neznana tudi UT2004 sekcija deathreign, za katero so igrali le Slovenci in celo nastopali na EuroCup-u. Dovolj o UT serijah, predstavljamo vam intervju z igralci prve postave ekipe uF, ki je letos nastopila na UT TDM EuroCup XV pokalu.

 

Prvo postavo ekipe uF zastopajo hankey, MMa7, style in fiks. Tako style in fiks kot tudi hankey so bili nekoč člani legendarne UT ekipe lethality in štejejo med “old school” igralce, medtem ko je MMa7 relativno nov igralec, ki se je kot vodja ekipe uF razvil v odličnega UT igralca tekom svoje kariere. Vsi pa so poznani po evropski UT sceni, kjer še danes veljajo za dobre igralce.

 

 

Najprej en lep pozdrav! Nekateri so za uF sicer že slišali, a vseeno vas prosim, če se lahko predstavite za naše bralce.

B[hankey:]b Sem Nejc Ločniškar. Sem mlad, lep in nevaren in včasih se sprašujem zakaj igram za uF.

B[fiks:]b Sem Primož iz Radovljice, študent EF, in imam 21 let. UT igram od leta 2000 in ga mam počas dost.

B[style:]b Sem Jaka, rekreativno igram UT. Trenutno nisem v formi in sem milo rečeno srednje slab. Star sem 22 let.

 

B[MMa7:]b Sem Matej, 18 let. Važn da igram UT boljše kot style.

 

 

Najprej kaj sploh je uF? Kdo so vaši člani?

 

B[MMa7:]b underground Forces.

 

B[hankey:]b fiks, style, mmat, hankey, wr4g in pr0x.

 

B[style:]b To je naša prva postava.

 

B[hankey:]b Pol pa še druga ekipa.

 

B[MMa7:]b k so letos žal bli inactive.

 

B[style:]b uF je slovenski klan in je že ene 3 leta na sceni.

 

B[MMa7:]b Prvo sezono smo igral OC div3 in zasedli drugo mesto. Naslednjo smo igrali OC div2 in zmagal [fiks, style, wrag in MMa7]. Pol pa je bla sezona pavze zarad styla. Nato smo bili v OC div1, kjer smo zmagali vse v skupini a žal nato izpadli v četrtfinalu. Letos k smo še hankeya vzel pa se nam ni uspelo uvrstit niti v končnico.

 

B[hankey:]b To sezono sem jih pa jst zasral.

 

 

Letos ste bili nadoknadno povabljeni v UT TDM EuroCup. Zakaj je prišlo do tega?

 

B[MMa7:]b V glavnem, povabljeni smo bili naknadno, ker sploh nismo vedli če bomo igrali.

 

B[style:]b Mja, za EC je zmankovalo kvalitetnih klanov in smo dobili možnost po odpovedi enega klana. Milo rečeno nam je kasneje zmanjkalo časa za trening.

 

B[hankey:]b Zato, ker so bili zarad mene neodločeni – ko sem rekel da bom igral smo lahko začel. Se pa pozna da smo takole “padli” v EC.

 

 

Že po dveh uvodnih porazih so vam ušle možnosti za napredovanje v končnico. To se je zgodilo kljub temu, da ste vsi kakovostni igralci, znani tudi po Evropi. Kako to?

 

B[hankey:]b Premalo smo igrali skupaj. Eden od razlogov je tudo to, da je scena precej mrtva, drugače je pa zelo težko spravit 4 igralce skupaj, od katerih 2 študirata zdoma. Tako da smo igrali v bistvu samo ob nedeljah in mogoče enkrat na teden. Dodaj še alkohol in ni čudno da nam ni šlo prevec dobro od rok.

 

b[style:]b Pač po pol-letni pavzi so ostali napredovali sam pa celo nazadoval, tako da so me fiks, MMa7 in hankey morali vlačiti na svojih plečih. Imeli smo potencial, a ga zapravili… o zakaj o zakaj..

 

b[fiks:]b Za moje pojme je problem v slabi UT netkodi, kar nerad recem ker se sliši da krivim drugo. Ampak dejansko ping v UT je en od odločilnih faktorjev v igri in večna UT igralcev je iz severnih krajev (Nemcija, Nizozemska). In tako se zgodi da moramo vedno igrati na njihovih serverjev, ker so njihove povezave v Slovenijo preslabe. Tako smo “pingrejpani” in po 7 letih verjemi da popiz*iš. Ampak vseeno ut99 is my favorite.

 

 

Večina ne ve, da imajo tudi hitre FPS igre (UT, Quake) taktike ter pozicije, ki se jih nadzira. Tudi igralci imajo različne vloge in naloge. Kako igrate vi? Je določeno kdo kako igra? (in če je določeno, kako približno)

 

b[style:]b Ker je UT dinamična igra, je treba včasih taktiko hipno ingame spreminjati nasprotniku. Ni pa to neka višja znanost, večinoma samo timanje in držanje pozicij.

 

B[hankey:]b Za vsako mapo imamo določeno kdo igra okoli katerega powerupa ali orožja

 

b[style:]b In vsak tajma kakšnega od Pujev [Power Up]. Uletimo tja in nadziramo prostor ter če gre po sreči poberemo, vendar pa pride do izraza perfekcija tega – uigranost.

 

b[MMa7:]b stajl je to lepo uprizoril danes, ko je kempu v sb [shield belt] boxu.

 

 

Kako bi opisali način igranja vsakega posebej? (agresivno, snajper, itd.)

 

b[style:]b hankey je all arounder, dober z vsemi orožji.

 

B[hankey:]b style je kripl, slab z vsemi. Ne saj ne, style je aimer, defenzivni igralec, podobno kot MMa7 in fiks, vsi imajo odličen aim. Jaz sem bolj nagnjen k boju na blizu, torej flak.

 

b[MMa7:]b henk pa agresivc.

 

b[style:]b Ker smo že stari igralci naj bi obvladali vsa orožja

 

B[hankey:]b Samo ocitno se z leti staramo. Nismo kot dobro vino, smo bolj kot sardele.

 

b[style:]b Hehe dobra. Sam zdržijo pa vseen dolg.

 

 

Boste tekmovali tudi v naslednji EuroCup sezoni?

 

b[style:]b Sam dojemam UT kot sprostitev in bi bilo fajn se mal še igračkat, ampak fiks pa henk preveč živcirata. Hankey je po tekmi zbrisal UT. Scena je 7-8 let stara, dobri igralci sicer ostajajo, a še teh je vedno manj.

 

B[hankey:]b Jaz osebno mislim da ne, predvsem zaradi tega ker igre ne morem jemati kot hec in pri sceni ter klimi, ki trenutno vlada v UT-ju, se težko vidim še v naslednjem pokalu. Sploh pa igram UT že 7 let, kar se mi zdi za eno igro občutno preveč.

 

b[MMa7:]b Men vsi praivjo da bi mogu končat. I guess it’s time.

 

 

Kakšno je trenutno stanje na slovenski UT sceni?

 

b[style:]b Stanje nikoli ni bilo dobro. Dandanes ostaja samo še par dobrih igralcev, ki jih pooseblja uF.

 

B[hankey:]b Stanje je da scene ni.

 

b[MMa7:]b (ne štet styla med dobre igralce)

b[Kako ne?  <sas^raporter> [15:19] -uF*style- (1/3)   > Impact Hammer > de.napster (10/9)]b

b[style:]b :>

 

b[MMa7:]b hehe

 

 

Kaj mislite da bi se moglo zgoditi ali spremeniti, da bi se e-športna scena razvija v Sloveniji?

 

b[style:]b Čim več lanov. Lani so presežek gaminga.

 

B[hankey:]b Predvsem se mora spremeniti mišljenje, da so igre samo za poneumljene nesocializirane mladostnike, ki v življenju niso ogovorili ženske. Nato pa še lani in podobno.

 

b[fiks:]b Da bi se e-športna scena razvijala so vsekakor potrebne prireditve, da bi bilo več zanimanja, mislim lanparty ali pa kakšna tekmovanja. Vcasih se je joker potrudil in naredil kakšno na leto, ampak to je vse premalo. Organizatorjev lanpartyev pa ni nikjer zasledit. Mene bi zanimal podatek koliko je resnicno gejmerjev v sloveniji k so recimo “zreli” in se sposobni udeležit lanov itd.

 

 

Že nekaj časa obljubljajo izid nove UT različice (prej ut2k7, sedaj ut3). Jo nameravate poiskusiti?

 

b[style:]b Težnja obstaja, hardware na žalost ne.

 

b[MMa7:]b Bi se kar strinju.

 

b[style:]b Blo bi pa fletn igrat mal na večji slovenski sceni.

 

b[MMa7:]b To je pa tud res. Ne da smo sam 4. semi active.

 

B[hankey:]b  Probal bom, če bo hardware zdržal.

 

b[fiks:]b UT3 bi seveda z veseljam preizkusil ampak kaj ko se obljube vlečejo, sploh pa se govori da so spremenili ime ker naj bi izšel šele drugo leto, čeprav je obljubljen za to leto. Da ne omenim, da je bil eden od datumov izzida že prejšnje leto decembra, tako da se bojim da bom prestar preden sploh izzide.

 

 

Torej se bo vase igranje UT1 koncalo s tem EuroCupom?

 

b[MMa7:]b Ne verjamem glih, pa za ostale tud ne. Sam tekmovali najbrž ne bomo več.

 

B[hankey:]b Jaz po pravici povedano upam da ja. Igram že 7 let, osvojiti nimam več kaj, vse kar mi trenutno povzroča UT1 so sivi lasje in izgubljeni živci.

 

b[style:]b Realno smo zaklučli z UTjem, ker pa sem idealist rečem, da nam kkšna igra ne uide. Čas bo pokazal.

 

 

Sedaj pa nekaj kratkih vprašanj…

Naj orožje?

 

B[hankey:]b Flak, nisem zastonj poznan kot flankey.

 

b[style:]b Sniper

 

b[MMa7:]b Shock in sniper.

 

 

Naj mapa?

 

b[MMa7:]b liandri

 

B[hankey:]b curse][de/turbine. Flak pozicija je narjena zame.

 

b[style:]b Nitro. Curse je narejen Slovencem po meri.

 

b[MMa7:]b Škoda k letos cursa ni blo.

 

B[fiks:]b Deck16][

 

 

Kaksna je prihodnost klana uF?

 

B[style:]b Temna. Klan uF se bo družil kot real life personas. MMa7bo za UT3 spet babral stare člane in bomo v OC div2 izpadl v četrt-finalu.

 

b[MMa7:b] »Darklike«. fiks je tko žalostn, da se je šu zapit.

 

b[hankey:]b Prihodnost je pijana. V prihodnosti vidim tudi poroko med mano in stylom, čas je za naslednji korak na najini skupni poti.

 

B[style:]b Na naslednjem ECju me bo zaprosu.

 

b[hankey:]b Sem ga že sam je keš pi*ka pa hoče diamante.

 

B[style:]b Briljanti so tud kul..

 

 

Če bi želeli povedati še kaj, lahko to storite sedaj.

 

b[MMa7:]b Hvala vsem k so nam stali ob strani celo sezono in hvala vsem soigralcom k so zdrzali do konca in hvala teb.

 

b[hankey:]b Rad te mam treach.

 

b[fiks:]b Nasvet za uspešen klan: igrajo nej igralci k naj se (priporočljivo) poznajo v real life, seveda vsi iz Slovenije in naj vas ne bo preveč. In najpomembnejše: igro jemat kot relaks zvečer, se zabavat in nikol prepirat ker je to vseen samo “igrca”.

 

Še neki kar se tiče razvoja ešporta: Ce bi blo več tebi podobnih, bi se stvar razvila bistven hitrej, tko da hvala teb in adijo.

 

 

fiks, style, MMa7 in hankey, najlepse hvala za vas cas. Upam, da kdaj odigramo kak mix ali duel! Srecno!

 

b[ style:]b Srečno. Hvala ker se trudiš za gaming sceno. Caw caw.

 

b[hankey:]b Ja, eden redkih. Jaz bi že obupal.

 

b[MMa7:]b Hvala za tvoj čas in trud. Pleasure was all ours.

 

b[style:]b ajTfolx