V našem prvem LAN-o-pisu vam bomo predstavili dogodek, ki se ga udeležil naš član treach v prestolnici Japonske, Tokiju, z malo ironičnim imenom BIGLAN socket2.


7. Januarja 2006 se je v Odaibi, Tokiju, odvijal BIGLAN socket2. Ker sem se nekako znašel prav tisti čas na Japonskem, sem se odločil, da ga obiščem in kasneje napišem reportažo in še malo več za stran SoGamed. A sedaj, ko sem del ekipe Conn.Si, sem se odločil predstaviti ta LAN tudi Slovenski publiki.

 

Bila je že noč in z monorailom (“enotirna železnica”) smo se odpravili proti prizorišču tekmovanja, Odaibi, ki je mimogrede umetni otok sredi tokijskega zaliva. Ko smo prespeli pred kraj dogodka, so me obdajali različni občutki. LAN se je po mojih informacijah sledeč odvijal v enemu od prostorov v avli neke moderne stavbe, v kateri je bila tudi 24h odprta trgovina. In nisem se motil. Sprejeli so me običajno kot obiskovalca in mi po plačilu (btw, ženske so imele prost vstop) izročili lepo izkaznico, na kateri je pisalo Visitor. Prostor je bil relativno majhen za, ironično, BIGLAN, a je bil do vsakega kotična zapolnjen in dodobra izkoriščen. Ob strani so imeli sponzorji razstavljene njihove produkte, med njimi tudi Razer in AMD.

Čez čas, ko je glavni organizator nehal z nekim televizijskim intervjujem, sem mu razkril moj, poleg radovednosti, pravi namen obiska – prišel sem si ogledati in opisati Japonsko ešportno sceno širši javnosti. Po tem pogovoru sem se počutil kot nekakšen častni gost, celo dovolili so mi, da si za spomin vzamem izkaznico, ki sem jo maloprej dobil. Povedal mi je tudi, da ima ta BIGLAN vsega skupaj le 37 udeležencev – med njimi tudi dva “profesionalca”. Vsekakor me je pa to število presenetilo, kajti LAN se je nenazadnje odvijal med počitnicami, v Tokiju, ki ima sam vsaj petkrat več prebivalcev kot cela Slovenija. Čudno čudno..

Avgusta 2004 sem za Si-GAMER naredil intervju (objavljen tudi na SK) s KeNNy-jem, članom najboljšega japonskega Counter-Strike 1.6 klana 4dimensioN, ki redno hodi na CPL tekmovanja. Ker se je tudi on udeležil tega dogodka, sem izrabil priložnost in malo poklepetal z njem. Povedal je marsikaj, seveda me je pa najbolj zanimalo dogajanje in vzdušje na CPL turnirjih, natančneje na tistem, ko so [4dimensioN] izgubili proti u5 (za katere je igral tudi elemeNt) in tako izpadli ter končali na 17. – 24. mestu.

 

Seveda so tudi na tem BIGLANu organizirali turnirje z nagrado, in sicer v dveh igrah: Quake4 1on1 in Counter-Strike 1.6 1on1. Za CS 1.6 duel turnir (zelo nenavadno) so bile le praktične nagrade, kot npr. mousepadi, miške ipd., medtem ko je bila za Quake4 turnir denarna nagrada v naslednji vrednosti:

1. mesto – 50 000 Yen (365 €)
2. mesto – 25 000 Yen (183 €)
3. mesto – 10 000 Yen (73 €)

 

Na žalost sem bil prisoten samo na prvem dnevu ter tako zamudil finalno tekmo med Yuuki-jem in gure-tom v Quake4. V dvoboju dveh izmed najboljših japonskih Quake igralcev je yuuki premagal svoj čas člana portugalske organizacije Team Excello, gure-ta. V Counter-Strike tekmovanju je po pričakovanjih zmagal KeNNy in si prislužil miško Razer Copperhead SK Edition.

 

Mislim, da Slovenija v ešportu ne zaostaja veliko za Japonsko, vsaj po nivoju igranja ne. Razlika je le ta, da v deželi vzhajajočega sonca organizirajo CPL in WCG kvalifikacije in si s tem tamkajšnji igralci pridobijo bogate izkušnje. Če pride Slovenija do takšnje stopnje resnosti in organiziranosti, sem prepričan, da lahko dosežemo marsikaj. S to mislijo tudi zaključujem moj prvi LAN-o-pis, a takoj, ko bo spet kakšen LAN, lahko pričakujete novega.