Predstavljamo vam intervju z Lukatom “lukzaR” Pušom, vodjo ekipe evolve gaming, ki je zmagala na TopGamer & Kibla LANu v Mariboru.  Puš se je odzval na naše povabilo za klepet in odgovoril na nekaj vprašanj glede TopGamer & Kibla LANa, slovenske scene in same ekipe evolve.Content goes here…


Lepo pozdravljen, Luka. Najprej bi vam rad čestital za zmago na TopGamer & Kibla LANu! Kako se počutite kot zmagovalci?
Seveda smo bili veseli, vendar na zelo kratek čas saj nas čaka še kar nekaj warov v parih dneh da se res dokažemo.

Na LAN ste šli s polno postavo [iElectric, shish, mihx, Twister, lukzaR] – je bil to glavni razlog za zmago? Ali je vse plod treninga in uigravanja?
Moram rečt da sta trening in uigravanje pomembna faktorja pri nekaterih ekipah, vendar je vse odvisno od igralcev. Mi igramo vsak war posebej, to pomeni da se pred warom neke malenkosti zmenimo, vendar pustimo samem waru da narekuje tip taktike. Vsi razn twisterja igramo skupaj že kar nekaj časa tako da vemo kaj lahko pričakujes od nekoga v določeni situaciji. Pri nas je twister bil le še pika na i, ker je bil ravno tisti tip igralca ki smo ga iskali.

Kako prepričani ste bili o vaši zmagi pred samim LANom?
Bili smo optimistični, vendar nikoli nismo podcenjevali nasprotnika.

Čeprav ste z vso konkurenco opravili brez večjih težav; bi lahko rekel, da se slovenska CoD2 scena razvija?
Slovenska scena se res razvija, vendar ne samo v klanskem pogledu. Kibla LAN je bil lep primer tega da se tudi organizatorji in sama organizacija lana razvija.

Do septembra sta v planu še dva večja LAN turnirja v Sloveniji, ki bosta gostila CoD2 5on5 turnir. Se ju nameravate udeležiti?
Kot vsaka druga ekipa se bomo skušali udeležiti čimveč lanov in to ne pomeni samo v Sloveniji, vendar tudi v tujini. Verjetno bomo imeli eno daljšo pavzo skozi poletje zaradi počitnic tako, da bomo videli kako bo.

Evolve Gaming je kot favorit padel na Epicenter Cyber Games LANu v Postojni, kjer te zaradi osebnih razlogov ni bilo. Bi se stvari odvijale drugače, če bi bil prisoten ti namesto Cwetkota, ki te je nadomestil kot stand-in? Se je to poznalo na uigranosti med igralci?
Rad gledam na to kaj se bo zgodilo in ne na to, kar se je zgodilo. Sigurno se je poznalo v uigranosti, vendar en igralec ni cela ekipa in potrebuješ celotno ekipo za zmago. Na tem LAN-u so zmagali Messrs zato, ker so pač bili bolši in to je vse.

Trenutno nastopate v OpeCup div1 ter CoDQCup. Kakšni so vaši cilji glede teh online pokalov?
OpenCup bomo seveda skušali zmagati za kar tudi mislim, da nebi smel biti prevelik problem. Za codQcup smo že zdaj ponosni saj smo se uvrstili med top4 ekipe. Jutri nas čeka zelo pomembna tekma z serious in seveda upamo da se bomo kvalificirali še višje.

Kaj bi bilo potrebno da se elektronski šport razvije v Sloveniji?
Mislim, da je treba pustiti času čas. Slovenija je bila v zamudi glede vsega z ostalimi bolj razvitimi državami v evropi zato mislim, da se bo to zgodilo tudi z e športom. Če pogledamo 3 leta nazaj bomo videli, da je bil eden, mogoče dva lana na leto. Sedaj se je pa ta številka že zvišala in mislim, da se bo tudi naprej.

Kaj bi kot eden uspešnejših slovenskih FPS igralcev svetoval mladim, potencialnim igralcem in ekipam?
Mislim, da se dandanes preveč ljudi ubada z svojim “online” imidžom. Verjamem tudi v to, da je treba imeti nekaj talenta, vendar je t.i. “skill” večinoma odvisen od tega koliko časa boš porabil za trening. Nekateri rabijo več, nekateri manj, ampak so vsi na koncu lahko dobri.

Hvala za tvoj čas, Luka. Želim ti (in vam) obilo sreče in uspeha v prihodnje. Če pa želiš še kaj povedati slovenski gaming javnosti, lahko to storiš sedaj ..
Hvala.