Originalno članek, ki se je začel pisati za Si-GAMER (old school slovenski portal), ki pa je nato propadel in članek je bil objavljen na Conn.Si. V tistem času je hankey že veljal za legendo evropske UT scene (poznan je bil kot flankey, za nekatere celo najboljši igralec z orožjem Flak Cannon), ki je po zamoru tekmovalne UT2004 scene čakala na izid naslednje različice UT3. Žal pa slednja ni ravno doživela razcveta v smislu ešporta in UT je počasi tonil v pozabo, dokler ni povsem zginil iz radarja kot tekmovalna videoigra.


 

Slovenski up, hankey v Evropo

Nejc “hankey” Ločniškar je 19 letni Ljubljančan, ki že od dvanajstega leta igra UT in trenutno velja za najboljšega Slovenca in celo enega boljših Evropejcev v tej igri. Je eden najbolj potencialnih slovenskih gamerjev in prav zato sem se odločil, da ga predstavim širši javnosti.

 

Nejc JE NAJUSPEŠNEJŠI slovenski UT igralec in pika. V svoji osemletni karieri je dosegel marsikaj: bil je dvakratni Evropski UT TDM* prvak in zmagovalec UT2004 1na1 tekmovanja, ki ga je organiziral Joker (bolj za zabavo kot kaj drugega). Dokler je Slovenijo zastopala ekipa v ClanBase UT NationsCup-u, je bil vanjo vsakič (z izjemo prvega) vpoklican in za reprezentanco odigral tudi največ uradnih bojev. Igral je tudi za legendarni angleški UT klan Saints and Sinners (#sasclan). V prihodnosti namerava nadaljevati svoj uspeh: “Čakam, da izide ut3,” pravi in dodaja: “Zaenkrat mislim (oziroma srčno upam), da bi resno igral 1na1, prišel v kakšen klan s sponzorji in potem gradil na tem“. A zaveda se, da bo težko: “i[Samo to so le ponižne sanje]b“. Lepo bi bilo, da bi kateremu od Slovencev končno uspelo.

 

Nejcu bi lahko.

 

Začetek…

Vse se je začelo Novembra leta 1999, ko je takrat šele dvanajstletni Nejc dobil kabelski internet. Svojega začetka kariere se dobro spominja: “Ker mi od začetka UT ni ležal, sem par mesecev igral Quake2, a sem bil kmalu nazaj [k UT99]”. Tako kot vsi je bil tudi Nejc na začetku čisti začetnik (ok, n00b), ki klanske ter turnirske scene ni poznal — “Vse dokler nisem po naklučju srečal b[subz]b-a,” razlaga Nejc in nadaljuje: “Z njem in ostalimi smo takrat ustvarili drugi slovenski UT klan - lethality, [subs, NightFall, alfaray, hankey], čeprav sem bil jaz precej slabši od ostalih“. K temu dodaja: “Sem imel pa velik pomoči od soigralcev, tako da sem dokaj hitro napredoval“. Kmalu se je razvil v zelo dobrega igralca in postal je prepoznaven tudi izven Slovenije. O njegovi sposobnosti in prepoznavnosti pričajo tudi klani, za katere je igral – lethality, eulogy, sas, oG ter VIP.

 

Slovenska UT scena

Zgodovino slovenske UT TDM (4v4) bi lahko delili na tri obdobja: obdobje klana BcW [vision, 3D, Engar, Reaper], obdobje klana lethality in njihova zmaga na ClanBase OpenCup-u [NightFall, subz, hankey, dark, element, zvau] ter zadnje (2005 – 2007) obdobje klana uF [MMat, Wr4g, style, f(x), nas2ral], ki so zmagali na ClanBase UT OpenCup Jesen 2005 div2 (druga divizija). Skozi vsa ta obdobja teče rdeča nit, ki jih veže – ta nit je hankey. Bil je priča klanu BcW ter je eden od bivših igralcev mogočnega (pokojnega) klana lethality. Letos bo že drugo leto zapored, ko bo Nejc igral za VIP – klan, ki se je uvrstil v UT TDM OpenCup Spring 2007.

 

Nejčeva polica pokalov

1. mesto UT TDM OpenCup Fall 2005 (offensive Gaming)

1. mesto Joker UT2004 1na1 Turnir v BoF-u (BTC City, Ljubljana)

2. mesto UT TDM OpenCup Fall 2004 (eulogy)

1. mesto UT TDM OpenCup Spring 2004 (lethality)

2. mesto UT TDM OpenCup div2 Spring 2003 (lethality)

 

Potem je izšel UT2004. A na žalost hankey ni začel pravočasno s treniranjem, ker je imel klanske obveznosti še pri UT99 klanu. To se je kasneje izkazalo za slabo odločitev, kajti ut2k4 je bil za dve leti in pol (približno 2003 – 2005) zelo aktualen — LANi in online turnirji so se kar vrstili. A oktobra 2005, ko je ut2k4 počasi že izumiral, so na Hrvaškem organizirali LAN Party, kjer so gostili tekmovanje v UT2004 1na1 s precej visokimi nagradami. Nejc je imel resne možnosti za naskok prvega mesta, a se je zalomilo – na meji.

 

Za pravilno dojemanje bralca navajam dobesedni citat iz najinega pogovora:

<hankey> oktobra 2005 je bil en lan napovedan v Zagrebu
<hankey> hude nagrade, najboljše razpisane za UT
<hankey> jst ves slinast, končno neki, se prjavm
<hankey> pol spremenijo iz utja na ut2004
<hankey> recem uredu, bom mal igral pa probu zmagat
<hankey> sem en tedn intenzivno igral
<hankey> pa hajdi gremo mi tist dan na lan
<hankey> pridem na Hrvaško mejo in dam osebno
<hankey> un vtakne v računalnik, pa neki dolg časa melje
<hankey> pol sem mogu čakat na meji neki časa, pride policaj pa prav da je moja osebna prjavlena kot izgublena
<hankey> in da morm it nazaj v Slovenijo, placat kazen pa še novo osebno narest
<hankey> in od takrat sploh ne maram slisat za ut2004 :)
<treach> si imel dosti možnosti?
<hankey> ja, Hrvati itak nimajo nobenih 1on1 igralcev :)
<hankey> in tko sem ostal brez osebne, plačat sem mogu kazen pa še nagrade nisem dubu :)

 

Vsekakor pa ut2k4 1na1 še ni izumrl, a Nejca to ne zanima več (mogoče prav zaradi te izkušnje..).

 

Prihodnost, ut2k7 aka ut3

Jeseni 2007 je predviden izid igre UT3. Ker je Nejc en prospektivnejših igralcev pri nas, ga bomo pri Conn.Si spremljali na vsakem koraku, če ne kako drugače pa z medijsko podporo. Da ponovim njegove besede: “zaenkrat mislm da bi resno igral 1on1, pršu v kšn klan s sponzorji in pol gradil na tem“.

 

hankey je Slovenski UT sceni to, kar je Slovenski Quake sceni miso.

 

 

i[Rad bi se zahvalil Nejcu za sodelovanja – hvala, da si mi postregel z mnogimi odgovorji in kopico informacij.]i